Източници от Вашингтон: Атентаторът е от "Хизбула"

Израелският военен лекар благодари на българските медици, които предотвратили поне още няколко жертви.

20.07.2012 | 08:36
Източници от Вашингтон: Атентаторът е от
Източници от Вашингтон: Атентаторът е от "Хизбула"

Атентаторът от Бургас не е бившият затворник от Гуантанамо Мехди Гезали, обявиха официално и шведските власти. Хипотезата за Гезали, 33-годишен шведски гражданин от алжирски произход, бе отхвърлена и от българското Министерство на вътрешните работи. Все още се работи по установяването на самоличността на терориста, у когото бе намерена фалшива американска шофьорска книжка на името на Жак Фелипе Мартин.

Междувременно висши държавни служители в САЩ потвърдиха хипотезата на Израел, че зад нападението стои свързната с Иран ливанска групировка "Хизбула". Пред реномирания The New York Times тези неназовани източници от Вашингтон твърдят, че взривът в Бургас е отговорът на Техеран за няколкото убити от Израел ирански ядрени физици. Според тях атентаторът е бил част от терористична клетка на "Хизбула". Това е класически пример на "око за око, зъб за зъб", казва единият от държавните служители.

Иран продължава категорично да отрича да е свързан с атентата и определя обвиненията като "позната слабост" на "ционисткия режим" в Израел. "Позицията на Иран е да заклеймява всички терористични актове по света", обяви говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст.

По-рано през юли в Кения обаче бяха арестувани двама ирански граждани, Ахмад Аболфати Мохамад и Сайед Мансур Мусари, с 15 килограма от мощния експлозив RDX. В Момбаса, където стана арестът, има няколко хотела, собственост на израелски туроператорски фирми. Според кенийските власти задържаните са служители на "Кудс", поделението за специални операции на Иранската революционна гвардия.

Късно снощи телата на петимата израелци, убити при взрива в Бургас, бяха върнати в Тел Авив. Жертвите са Ицхак Коланги, на 28 години, Амир Менаше (28), Маор Харош (25), Елиор Прайс (26) и Кочава Шрики (42). Според израелските медии само ден преди взрива Кочава Шрики научила, че след дълги опити най-после е успяла да забременее.

Коланги и Менаше били добри приятели от град Петах Тиква, които пътували със съпругите си до Слънчев бряг, за да отпразнуват рождения ден на Коланги. И двете семейства имат малки деца - на 4 и 10 месеца.
Студентът Прайс и приятелят му Харош, електротехник по професия, пък са от северноизраелския град Акра, с многочислено мюсюлманско население.

Бригаден генерал Ицхак Крейс, който оглавяваше израелския медицински ескорт за пострадалите, изрази похвала към българските си колеги, оказали първа помощ. Крейс твърди, че българските лекари в Бургас и София са спасили живота на поне още няколко от тежко ранените.