Ужасът в Гърция поглъща нови жертви – 74 загинали и 178 ранени

Засега има данни само за 1 пострадала българка, която е в болница, но без опасност за живота

24.07.2018 | 19:10 Редактор: Иван Берберов
Ужасът в Гърция поглъща нови жертви – 74 загинали и 178 ранени

Към момента няма данни за загинали наши сънародници в опустошителните пожари край Атина. В посолството на България в гръцката столица е сформиран кризисен щаб. Страната ни следи изкъсо огнения ад в Гърция.

"Имаме данни за 74 загинали 178 пострадали от пожарите. Един сигнал е постъпил за пострадал български гражданин. Нашият консул се е срещнал с нея в болницата. Документите ѝ са изгорели, но веднага издадохме нареждане те да бъдат подновени. Хора са се притекли на помощ на пострадалата нашенка", обясни зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. 

Държавникът посочи, че България е една от първите страни, които са се отзовали за помощ към Гърция. Страната ни е готова да изпрати 50 пожарникари и 2 пожарни коли към южната ни съседка. 

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов, президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изразиха своите съболезнования към трагедията в Гърция. 

Зам.-министър Георгиев призова гражданите да подават сигнали към външното ни министерство, ако имат информация за пострадали или застрашени българи в Гърция. 

Наш сънародник, намиращ се в град Рафина, близо до пожарите, разказа пред ефира на Bulgaria ON AIR за сцени като от преизподнята. В отчаянието си, някои семейства са останали по домовете си, а по-късно са открити прегърнатите им догарящи останки. 

Телефон за сигнали и актуална информация за случващото се в Гърция: +30 6937 096 220