Парламентът прие декларация по повод терористичния акт

Коалиция за България и ДПС ще поиска пети поред вот на недоверие към кабинета.

19.07.2012 | 13:38
Парламентът прие декларация по повод терористичния акт
Парламентът прие декларация по повод терористичния акт

С едноминутно мълчание започна днешният парламентарен контрол. Депутатите приеха декларация, в която се осъжда терористичният акт в Бургас. Документът беше приетединодушно от всички парламентарни групи.

„България е потресена. Нищо не може да оправдае смъртта и болката на невинни хора. Подобен акт на територията на суверенна държава член на ЕС е провокация към усилията на демократичната общност за постигане на траен световен мир“ , пише в документа, прочетен от предедателя на парламента Цецка Цачева.

С декларацията Народното събрание настоява компетентните български институции да положат всички необходими усилия за разкриване на организаторите и извършителите на терористичния акт. Правителството да предприеме необходимите мерки за гарантиране сигурността на всички български и чуждестранни граждани, пише в още приетия документ.

Декларацията не беше подписана единствено от „Атака“ с аргумента, че имат подготвена своя. Текстът им обаче беше отхвърлен заради крайния и суров тон с антиислямска насоченост. Съпартийците на Волен Сидеров поискаха оставките на вътрешния министър Цветан Цветанов и външния Николай Младенов.

От Коалиция за България и ДПС пък ще внесат по-късно днес в деловодството на парламента  декларация с искане за вот на недоверие към кабинета заради политиката в областта правосъдие и вътрешен ред. Това е петият поред вот, последният беше през април.

На днешното заседание депутатите прекратиха депутатския имунитет на корумпирания депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов. В началото на днешното заседание председателят на парламента Цецка Цачева прочете писменото му заявление, в което се казва: „Желая пълномощията ми да бъдат прекратени предсрочно с решение на Народното събрание”.

Депутатът беше задържан във вторник вечерта при получаване на подкуп от 50 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностно лице във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.