fallback

Жертвите станаха осем, сред тях е българският шофьор

"Хизбула" има присъствие в България, терористите може да са получили подкрепа от местни мюсюлмани или да са проникнали от Турция, твърди израелски генерал.

19.07.2012 | 08:51

(Обновена в 10.30)

Жертвите на терористичния акт в Бургас вече са осем, след като един от ранените почина през нощта в болницата. След загиналите е и българинът Мустафа Кьосов, на 36 години, който е шофирал автобуса на фирма "Ортанна". Разследването все по-категорично сочи, че става дума за атентатор-самоубиец, който се е взривил след качването в автобуса, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. У един от загиналите е открита американска шофьорска книжка от щата Мичиган, за която от ФБР са потвърдили, че е фалшива.

И Цветанов, и премиерът Борисов категорично отрекоха България да е получавала предупреждение за предстоящо нападение. Те обаче не коментираха дали българските сили за сигурност са били в течение на арестуването в Кипър преди шест дни на ливански атентатор, свързан с "Хизбула". Информацията бе публикувана в кипърски, гръцки и израелски медии, и потвърдена от агенция Reuters. Според властите в Кипър арестуваният е признал, че е подготвял атентат срещу автобуси с израелски туристи. Взривеният в Бургас автобус е собственост на българския клон на кипърска туроператорска фирма, която работи и с Израел, и с Иран, както съобщи още вчера bgonair.bg.

Взривът на паркинга пред бургаското летище възражда най-големия кошмар на Израел, коментира The Jerusalem Post. "За израелците образът на черния, обгорял корпус на пътнически автобус играе същата роля, каквато за американците снимката на горящите кули-близнаци - това е сатанински символ на най-ужасните им дни, кадър на чистото зло, отпечатан в ума им", пише вестникът и припомня, че цели осем години не бе имало атаки срещу автобуси. Последното такова нападение стана в Беер Шева в Израел през 2004.

Повечето израелски експерти по сигурността нямат съмнения, че става дума за атака, свързана с "Хизбула" и Иран.

Бившият директор на службата за борба с тероризма бригаден генерал Ницан Нуриел коментира, че "Хизбула" "има присъствие в България", и че в страната е имало и предишни опити за нападения, които са били неутрализирани. "Те може да са разчитали за подкрепа на местната мюсюлманска общност [в България] или да са преминали от България в Турция. Това е съвсем лесно", коментира генералът.

Ако твърденията на правителството в Йерусалим са верни, отбелязва в. "Йедиот Ахронот", зад атаката в Бургас може би стои генерал Касем Сюлеймани, командирът на "Кудс", специалното подразделение на Иранската революционна гвардия. Въпросът сега е как ще отговори Израел. В края на краищата подобен атентат - убийството на израелския посланик Шломо Аргов в Лондон през 1982 - постави началото на войната в Ливан. Сега обаче аналогията е само частична, защото изглежда, че "Хизбула" има само поддържаща роля в снощната атака, отбелязва вестникът.

fallback
Още от България
fallback