Взривът в Бургас – дело на атентатор-самоубиец?

Сред загиналите може би има и българка, представител на туроператорската компания.

18.07.2012 | 18:28
Взривът в Бургас – дело на атентатор-самоубиец?

(допълнена в 20:48)

Атентатът, взел живота на поне седем души в автобус с израелски туристи в Бургас, вероятно е извършен от атентатор-самоубиец, твърди израелската преса, цитирайки очевидци. Първоначално се смяташе, че взривното устройство е било в багажното отделение, пренесено с куфар от летището в автобуса.

Вестник Haaretz обаче цитира майката на Рон Пархан, една от пътничките в автобуса. Тя разказва, че Рон й се обадила след експлозията и й казала, че един от пътниците – мъж – се е самовзривил. "Тя има рани, каза, че кърви и че са я извадили през прозореца на автобуса. Беше в истерия. Сега е без мобилен телефон, не можа да ми разкаже много", споделя майката (видео с реакции на пострадали при взрива вижте тук).

Поне седем са загиналите след предполагаемия терористичен акт срещу автобус с израелски туристи на летище "Сарафово" в Бургас. Възможно е сред тях да е и българка, представител на туроператорската компания.

Автобусът е избухнал на паркинга пред терминал "Пристигащи", откъдето трябвало да извози туристите до Слънчев бряг. Машината е собственост на регистрирана в България фирма - "Ортанна ЕООД". Тя обаче е еднолична собственост на кипърския гражданин Андонис Ортодоксу. "Ортанна" работи както с израелски, така и с ирански туроператори (SP Travel and Tourism), показва справка на сайта на компанията.

Това е терористичен акт, за който е отговорен Иран, каза израелският министър-председател Бенямин Натаняху в официално изявление. "Ние ще дадем силен отговор срещу иранския терор", добави Нетаняху.

Израелското външно министерство официално потвърди, че има няколко загинали при инцидента. По последни данни загиналите са поне седем. В автобуса е имало общо 40 пътници, от бургаската многопрофилна болница потвърдиха пред агенция "Фокус", че са приели 27 ранени в спешното си отделение. След експлозията пламъците са се пренесли и върху два други автобуса. Две бременни жени са сред пострадалите израелски туристи.

На мястото на експлозията има няколко екипа на МВР и пожарната. Районът е отцепен.

Израелският външен министър Авигдор Либерман вече е разговарял с българския си колега Николай Младенов. В момента Младенов пътува към мястото на експлозията, заедно с премиера Борисов и президента Плевнелиев. Междувременно в Йерусалим е свикано спешно заседание на кабинета. Два специални екипа на тайните служби вече са на път за България.

Летището в Бургас е затворено и всички полети са пренасочени към Варна. Според сайта на летището полет на Air Via от Тел Авив е кацнал в 16:50 часа.

През януари изралските тайни служби откриха подозрителен пакет в автобус, превозващ туристи от Турция за България, и помолиха българското правителство да гарантира допълнителни мерки за сигурност за израелските туристи в страната.

Израелските власти очакваха атаки на ислямската терористична организация "Хизбула" около четвъртата годишнина от убийството на командира й Имад Мугниех. Предполага се, че то е дело на "Мосад" – израелското разузнаване.

Допълнително подозрение върху свързаната с Иран "Хизбула" хвърля и датата на днешното нападение - точно 18 години след поръчаната от Техеран атака срещу израелски център в Аржентина, припомня Jerusalem Post.

Миналия петък кипърските власти арестуваха ливански гражданин, който призна при разпита, че е подготвял атентати срещу автобуси с израелски туристи. У него бяха намерени снимки на изтъкнати израелци, живеещи в Кипър, и разписанията на полетите от Тел Авив до Ларнака и Пафос.