fallback

Експериментално електронно гласуване за изборите догодина

Депутатите намалиха броя на застъпниците в избирателните секции с промени в Изборния кодекс.

18.07.2012 | 15:56 Автор: Петко Трухчев

За следващите парламентарни избори ще бъде въведено пробно електронно и машинно гласуване, решиха днес депутатите с приетите на първо четене промени в Изборния кодекс.

От 5 дни до 48 часа преди деня на изборите всеки ще може да упражни правото си на вот - без гласът му да се зачита. След това обаче гласоподавателите, участвали в експеримента, ще трябва да отидат до урните, за да гласуват реално. По този начин ще се види дали системата е ефективна и дали е възможно да се използва за следващи избори.

Ако избирателите предпочетат да упражнят конституционното си право през Мрежата, ще трябва предварително в 12-дневен срок да подадат заявление от сайта на Централната избирателна комисия за изключване от съответната секция. В деня на вота на посочена електронна поща ще бъде изпратен идентификационен код и електронна бюлетина. Гласуването с машини ще бъде въведено в пет избирателни секции, решиха депутатите.Друга поправка предвижда да се намали броят на застъпниците в избирателните секции, като всяка партия ще има по един представител.

fallback
Още от България
fallback