fallback

Докладът: Българската престъпност е без аналог в Европа

Експертите на Еврокомисията препоръчват продължаване на мониторинга и нова оценка в края на 2013.

17.07.2012 | 19:03

Организираната престъпност в България е без аналог в Европейския съюз, тъй като има силно влияние върху икономическия живот на страната. Това е една от основните констатации в доклада на Европейската комисия за българския напредък в областта на правосъдието. Официално документът ще бъде публикуван утре.

Според доклада българските престъпни групировки са най-разпространените в цялата общност – те действат на територията на общо 15 държави от ЕС. Те са специализирани в картови и банкови измами, както и в трафик на хора.

Докладът се спира също на отчетливи пропуски на България по отношение на независимостта на съдебната система. Споменат е актуалният скандал с уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

Комисията препоръчва мониторинговият режим да продължи и следващият доклад да бъде публикуван в края на идната година. За пръв път България и Румъния ще бъдат разделени при наблюдението. Заради незапомнено негативния доклад за Румъния ЕК вероятно ще изготви втори доклад за северната ни съседка още в края на тази година.

"Европейската комисия никога не е определяла краен срок на наблюдението", коментира пред националното радио говорителят на комисията Марк Грей. "Основната ни грижа е устойчивостта и необратимостта на реформите. Утре ще обявим как виждаме постигнатия напредък и следващите стъпки... Странно е, че има хора, които говорят за крайни срокове. Ние сме съсредоточени върху постигането на резултати".

fallback
Още от България
fallback