ВСС потвърди решението си за уволнението на Мирослава Тодорова

Цветанов има интерес от уволнението на съдията, смята бивш министър. Вицепремиерът пък се изненадал от коментар на Плевнелиев.

16.07.2012 | 08:28
ВСС потвърди решението си за уволнението на Мирослава Тодорова

(Обновена в 16:00)

Събралите се на извънредно заседание членове на Висшия съдебен съвет потвърдиха, че уволнението на съдия Мирослава Тодорова е правилно. Дали да бъде върната на работа ще реши Висшия административен съд, пред който може да бъде обжалвано решението за освобождаване от поста.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева поиска от ВСС да изготви доклад за провежданата дисциплинарна практика през последните четири години. По думите на Ковачева балансираното разпределение на делата ще доведе до по-ефективно правораздаване. Тя подчерта, че „бавното правосъдие води до отказ от правосъдие.“

Председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев коментира на свой ред, че никой не е спечелил от уволнението на Мирослава Тодорова, а главният прокурор Борис Велчев подчерта, че не знае реално колко натоварени са съдиите. Критериите за оценка на дейността на магистратите тепърва предстои да бъдат изработени, като мандатът на Висшия съдебен съвет изтича през септември. За последните четири години са уволнени 7 магистрати заяви Иван Колев, член на ВСС.

Според бившия правосъден министър Миглена Тачева уволнението е отмъщение на ВСС заради непрекъснатите критики от страна на Тодорова.

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще допусне огромно нарушение, ако на днешното извънредно заседание публично започне да обяснява мотивите за уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, коментира тази сутрин по Нова телевизия бившият правосъден министър Миглена Тачева. Според нея случаят е отмъщение на ВСС заради непрекъснатите критики от страна на Тодорова.

„От друга страна смятам, че  интерес има и вътрешният министър Цветан Цветанов“, каза Тачева и намекна за скандала преди време, при който Цветанов обвини съдията, че „работила за мафията“ и тенденциозно забавяла дела. Тодорова пък заведе дело за клевета. „Всеки, който идва на власт иска да контролира ВСС. Познавам колегите и знам кой е способен да гласува по поръчка. Имена обаче няма да споменавам“.

От позицията на бивш министър и съдия с дългогодишен опит Миглена Тачева също отправи доста критики към ВСС. Според нея членовете не са направили нищо полезно за системата, освен да създават скандали. Тачева обясни, че едно от нещата, които трябвало да се реформира е натовареността на съдиите в страната. „По мое време като министър (2007-2009) от над две хиляди съдии в страната, единици са тези, които успяваха да напишат навреме мотивите за проведените дела.

ВСС е независима съдебна институция и трябва да се съобразим с взетите от нея решения, каза по същото време, но от ефира на националната телевизия вътрешният министър Цветан Цветанов. "Съветът не е имал определени мотиви за освобождаването на съдията". Според вицепремиера фактът, че президентът Плевнелиев се изказа в полза на уволнената Тодорова, означава, че не е добре запознат със случая.