fallback

AFP: Членството на България и Румъния беше прибързано

Европейската комисия ще блокира влизането на двете държави в Шенген, прогнозира агенцията.

14.07.2012 | 12:06

(Обновена в 13.50)

Приемането на България и Румъния през 2007 беше прибързано и Европейският съюз вече плаща скъпа цена за това решение, коментира днес AFP. „Толкова бързо, че на двете страни трябваше да бъде наложен Механизъм за сътрудничество и проверка, за да бъдат принудени да продължат с реформите в сферата на правосъдието и борбата срещу корупцията“. 

Агенцията цитира анализ от Корина Стратулат от Европейски политически център, в който е застъпена тезата, че в момента ситуацията е допълнително усложнена в Румъния с импийчмънта на президента Бъсеску, а в България с уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова

Заради последните събития механизмът, който предвижда Европейската комисия да прави редовни оценки за напредъка на София и Букурещ, вероятно няма да излезе на 18 юли, а ще бъде удължен със седмица, което ще доведе и до блокиране на влизането на двете държави в свободното Шенгенско пространство, прогнозира AFP. 

Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда, че доклада на Европейската комисия ще бъде обективен и ще отрази прогреса в борбата с престъпността.„Да, имаме много проблеми, но имаме и успехи. Затова се надявам този доклад да е обективен,” заяви по време на посещението си във Велики Преслав президентът, цитиран от Дарик радио. Той обаче не скри опасението си, че уволнението на съдия Мирослава Тодорова може да бъде отразено в доклада. Винаги в последния момент тези доклади се променят, „винаги нещо може да се случи”, коментира Плевнелиев.

„Виждате сега как едно неправилно решение на Висшия съдебен съвет за съжаление отекна много силно, не само в България, но и в Брюксел. Това ме кара да спестя коментарите по идващия доклад,” коментира президнетът.

На среща с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу преди седмица премиерът Бойко Борисов представи подробно извършените реформи в съдебната реформа и усилията в борбата срещу корупцията. На свой ред Барозу е уверил българския премиер, че "Комисията ще третира всяка от страните съобразно постижения  й и ще се погрижи докладите да са честни и обективни“.

fallback
Още от България
fallback