Съдии отложиха дела заради протест

Уволнението на Мирослава Тодорова е тенденциозно, смятат от Съюза на съдиите.

13.07.2012 | 08:16
Съдии отложиха дела заради протест
Съдии отложиха дела заради протест

(Обновена в 10:42)

Близо сто съдии са отложили дела за по-късен час заради протест пред Висшия съдебен съвет срещу дисциплинарното уволнение на колегата им от Софийския градски съд Мирослава Тодорова. Причината за тежкото наказание е, че е забавила мотивите по три дела.

Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите, попадна в фокуса на общественото внимание с постоянните критики към работата на Висшия съдебен съвет. Вчерашното решение предизвика остро негодувание както сред младите съдии, така и сред висшите магистрати.

Решението на Висшия съдебен съвет е тенденциозно, каза по националната телевизия говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова. "Безспорно има забавяния по отделни дела. Това се е случвало и при много други колеги, но подобно наказание липсва".

Същевременно Куцкова обясни, че Тодорова не е могла да си напише мотивите, защото едновременно е водела дела и преподавала в Националния институт по правосъдие. В един момент се оказало, че тя нямала дори личен компютър, а използвала служебен с друг съдия. "Грешката на Мирослава беше, че трябваше да остави делата и да се занимава само с преподаването", убедена е Куцкова

Правосъдието е консервативна система, която по закон забранява на съдиите да протестират. Въпреки това, тези които нямат дела ще се включат на протеста, убедена е Куцкова. Нейното очакване е, че Върховният административен съд ще отмени решението на Висшия съдебен съвет.