Медиците ще трябва да почакат за по-високите заплати

Колективният трудов договор в здравеопазването не беше подписан.

10.07.2012 | 14:32
Медиците ще трябва да почакат за по-високите заплати
Медиците ще трябва да почакат за по-високите заплати

Здравният министър Десислава Атанасова, работодатели и синдикати не подписаха Колективния трудов договор. От ресорното министерство вчера заявиха, че са договорени условията на новия двугодишен договор, с които ще бъдат вдигнати заплатите на медиците между 10 и 20%.

Основната причина за пропадналото подписване е, че в последният момент е внесен текст, според който работодателите настояват да бъде гарантирана финансовата стабилност на лечебните задължения.

Синдикатите нямало как да гарантират финансовата стабилност, защото от тях не зависело, каза вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов. "Не можем предварително да знаем - дали държавата ще увеличи бюджета на Министерството на здравеопазването".

Здравният министър пък се зарече, че няма да подпише колективния договор, докато не се постигне съгласие между двете страни. "Министерството на здравеопазването е приело увеличаване на основните заплати. Надявам се, че с взаимни преговори, двете страни ще стигнат до консенсус и ще имаме възможност да подпишем договора".