Транспортното министерство ще тегли заем заради БДЖ

Членове на синдикатите са крали гориво от железницата.

10.07.2012 | 18:12
Транспортното министерство ще тегли заем заради БДЖ
Транспортното министерство ще тегли заем заради БДЖ

Транспортното министерство ще изтегли заем, за да погаси задълженията към работниците, извършващи куриерски услуги в БДЖ, съобщи днес пред кореспондентите на Bulgaria ON AIR в Пловдив транспортният министър Ивайло Московски. Над сто души от основата преди година съвместна компания между БДЖ и „Тип топ куриер“ - Парселс деливъри", протестираха заради неполучени заплати. 

Кражбите на гориво в БДЖ се извършвали с участието на членове на синдикатите, обяви по-рано Ивайло Московски, под чийто прозорец се проведе протестът. Според министъра не може да се говори за забавяне на заплатите в Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

По повод другото искане – да се запазят безплатните карти за пътуване на работниците и техните семейства, Московски отговори, че в момента такава тема не стояла на дневен ред. "Картите не са спрени. Може да има евентуални забавяния в издаването заради изчистване на финансови взаимоотношения между БДЖ и НКЖИ". Само преди месец министърът заяви, че привилегията ще отпадне заради лошото финансово състояние на компанията. Разчетите показали, че безплатните карти струват на БДЖ около 250 милиона лева. Решението е било съгласувано с вицепремиера Симеон Дянков.