fallback

България имала нужда от самолет за кризисни ситуации

Изградете доброволчески служби в цялата страна, посъветва Кристалина Георгиева.

09.07.2012 | 17:18

Българското правителство трябва да помисли за закупуване на самолет за кризисни ситуации като тази на Витоша, препоръча днес еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. Според нея такава машина ще бъде нужна на страната следващите години, като се има предвид прогнозите на метеоролозите за все по-високи температури. От съседните страни Гърция и Хърватия вече са се оборудвали с подобни самолети, които са пригодени да зареждат от малки язовири. "Не трябва да чакаме следващото бедствие, за да направим организация за него. Живеем в свят, който се променя по-бързо, отколкото осъзнаваме. Климатичните изменения са реалност и трябва да сме готови за тях".

Българският еврокомисар посъветва още да бъдат създадени доброволчески служби в цялата страна, както вече е направила Столична община.

Кристалина Георгиева, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и  министрите Нoна Караджова и Цветан Цветанов участваха в заседание на кризисния щаб за потушаване на пожара във Витоша.

Все още не е ясна причината за пожара в местността „Бистришко бранище“. "Знаем кое не е – мълния. Може да е умишлен палеж или небрежност, до месец предстои да разберем", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.

fallback
Още от България
fallback