България имала нужда от самолет за кризисни ситуации

Изградете доброволчески служби в цялата страна, посъветва Кристалина Георгиева.

09.07.2012 | 17:18
България имала нужда от самолет за кризисни ситуации
България имала нужда от самолет за кризисни ситуации

Българското правителство трябва да помисли за закупуване на самолет за кризисни ситуации като тази на Витоша, препоръча днес еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. Според нея такава машина ще бъде нужна на страната следващите години, като се има предвид прогнозите на метеоролозите за все по-високи температури. От съседните страни Гърция и Хърватия вече са се оборудвали с подобни самолети, които са пригодени да зареждат от малки язовири. "Не трябва да чакаме следващото бедствие, за да направим организация за него. Живеем в свят, който се променя по-бързо, отколкото осъзнаваме. Климатичните изменения са реалност и трябва да сме готови за тях".

Българският еврокомисар посъветва още да бъдат създадени доброволчески служби в цялата страна, както вече е направила Столична община.

Кристалина Георгиева, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и  министрите Нoна Караджова и Цветан Цветанов участваха в заседание на кризисния щаб за потушаване на пожара във Витоша.

Все още не е ясна причината за пожара в местността „Бистришко бранище“. "Знаем кое не е – мълния. Може да е умишлен палеж или небрежност, до месец предстои да разберем", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.