Автомати ще обменят валута

Свързаните с интернет машини ще могат да променят курса денонощно.

06.07.2012 | 16:23 Редактор:
Автомати ще обменят валута
Автомати ще обменят валута

Освен в банковите офиси и в пунктовете на чейндж бюрата, валута ще може да се обменя и чрез автомати, специално програмирани за тази цел, гласят промените в Наредба 4 на Министерството на финансите.  

Чрез машините ще може да се обменя само чуждестранна валута срещу левовата й равностойност. Друг вид сделки няма да са възможни, като например покупка на долари срещу евро, обясниха от Националната агенция за приходите.

Един автомат за валута струва между 12 и 15 хилиляди евро, в зависимост от броя на номиналите и поставените устройства за сигурност. Обикновено клиентите искат машините да работят еднопосочно, т. е. слагаш някаква валута и получаваш левове, обясняват експерти от бранша. Разходите за поддръжка не били много. Всичко зависи от предпочитанията на собственика на автомата. Той може да наеме инкасова фирма или да обслужва "банкомата" сам. В момента едно зареждане на подобна машина струва около 40-60 лева. Добре е да се знае също, че устройството не може да бъде ползвано с всякакви банкноти. Всички финикийски знаци трябва да бъдат проверени и сертифицирани от банка, съгласно изискванията на БНБ.

Автоматите са вързани с интернет и курсът, по който работят, може да бъде променян денонощно от собственика.  През нощта обаче курсът може да бъде и по-висок, отколкото през деня.

Новата наредба предвижда, че за да се регистрират в НАП, собствениците на такива автомати  ще трябва да представят определени документи, които ще гарантират, че няма да има възможност за измами при обмяна на валута. С промените се въвежда и изискване банкоматът да издава касова бележка при обмяна на валута.

Местата, където ще бъдат поставени автоматите, могат да бъдат подбрани според нуждите. Най-често такива устройства има в хотелите, големите търговски обекти, летищата и чейнджбюрата. Има и специални машини, пригодени за казината, които дори изплащат печалби. Хората от бранша дори съветват устройството да бъде застраховано от токови удари, външни или природни влияния и да бъде под постоянно видеонаблюдение.