fallback

"Гео Милев" и "Лозенец" два месеца без топла вода

"Топлофикация София" започва поредица мащабни ремонти от 1 август.

05.07.2012 | 14:15

Мащабни ремонти започва столичната "Топлофикация" от 1 август. Заради тях някои части на кварталите "Гео Милев" и "Лозенец" ще бъдат без топла вода цели два месеца - до 30 септември. За повечето други квартали на София спирането ще е за по две седмици през август.

Общинското дружество още в началото на годината обяви, че за това лято е планирало да подмени 32 километра тръби, както и да извърши основни ремонти в ТЕЦ „София“ и ТЕЦ „София Изток“. В двете топлоцентрали не е имало реконструкция от 2004. "По-добре столичани да бъдат за известно време без топла вода през лятото, отколкото на студено през зимата", обясни изпълнителният директор на „Топлофикация“ Стоян Цветанов. По време на ремонта ще бъдат подменени спирателни кранове и ще бъде обстойно прегледан шесткилометров газопровод на „Булгаргаз“, чрез който се захранва „ТЕЦ „София изток“.

Общо 44 обекта ще бъдат ремонтирани следващите няколко месеца. За първи път дружеството ще се разплаща с изпълнителите по нов начин, заяви Цветанов. Още при сключването на договорите фирмите са известени, че ще получат 70% парите за извършената работа, след като обектът бъде завършен, проверен и предаден. Останалите 30% ще се плащат по време на самото строителство. „Смятаме да правим неочаквани проверки, за да сме сигурни, че се ремонтира качествено“, закани се шефът на „Топлофикация“.

Компанията дължи към момента общо 195 милиона лева на „Булгаргаз“. "Сумата се плаща редовно и останалата част от софиянци, които не потърпевши от ремонтите, няма да останат без топла вода“, обеща Цветанов.

ПОТЪРПЕВШИТЕ:

- от 1 август до 30 септември без топла вода ще са райони от кварталите "Гео Милев" (около улиците "Гео Милев, "Иван Димитров - Куклата" и "Шипченски проход") и „Лозенец“ (между бул. "Черни връх" и улиците "Червена стена" и "Госки пътник"). Подробен график на всички райони ще бъде публикуван на www.toplo.bg.

- от 1 до 15 август без топла вода ще са кварталите, захранвани от ТЕЦ „София Изток“ (включително "Младост", "Дружба" и Студентски град).

- от 15 до 31 август ремонтът ще засегне ТЕЦ „София“ („Хаджи Димитър“, Стефан Караджа“, „Суха река“, "Левски" В и Г, както и целият център от Централна гара до НДК).

fallback
Още от България
fallback