fallback

До седмици още 4 ведомства ще бъдат преместени

Ако вдигнем доходите популистки, държавата ще фалира, смята Симеон Дянков.

04.07.2012 | 12:57

До две-три седмици още четири ведомства ще бъдат преместени. Сред тях е Агенция "Митници", която отива в Русе и тази по виното, която се мести в Плевен. "Митниците са лесни за преместване, защото основните им функции са по границите", обясни финансовият министър Симеон Дянков пред БНТ.  

Местенето на администрацията от София към големите градове ще продължи, категоричен е Симеон Дянков. Той посочи, че служителите, които не желаят да напуснат столицата ще бъдат освободени от длъжност и като компенсация ще получат по една средна работна заплата както е по Кодекса на труда.

Лесно можем да вдигнем доходите с 30%, популистки, за да си гарантираме спечелването на изборите. Държавата ще издържи година и ще фалира, каза още финансовият министър.

Той добави, че подобни решения за били взимани във фалирали страни, като Гърция, Словакия, Словения, Португалия и Кипър, като в тези периоди всяка от тях е била управлявана от социалистическо правителство. Дянков подчерта, че преди да се увеличат доходите на българите, трябва да се постигне финансова стабилност.

Успехът с по-ниската лихва за еврооблигациите се дължи на търпение и предварителен план, който проработи успешно, смята финансовият министър. В понеделник България емитира 950 млн. евро еврооблигации на външните пазари при лихва от 4.25%.

"Имаше значение това, че миналата година кредитната агенция Moody’s ни вдигна рейтинга, защото инвеститорите следят доста какво правят тези агенции. От друга страна пък сегашният успех ни позволява вече да се надяваме, че най-късно в началото на следващата година и S&P – другата голяма кредитна агенция, също ще ни вдигне рейтинга", прогнозира Дянков. Според него това ще помогне на бизнеса и на банките, лихвите на които автоматично ще падат, а оттам ползи ще има и за домакинствата.

 

fallback
Още от България
fallback