fallback

Започва приемът на документи за саниране

До финансиране ще бъдат допуснати само устойчиви панелни жилища, предупредиха от регионалното министерство.

02.07.2012 | 09:58

Регионалното министерство започва приемът на документи за саниране на панелни жилища.  По пилотния проект ще бъде подменена дограмата, изолацията на външните стени и покривите на жилищни сгради в 36 града, чието проектиране е започнало преди 26 април 1999 година. До финансиране ще бъдат допуснати само устойчиви сгради.

Специалисти ще направят техническо обследване на блоковете и ще изготвят технически паспорт на одобрените сгради, обясни пред БТА Десислава Йорданова, директор на дирекция "Жилищна политика" в министерството. При условие, че блокът се нуждае от укрепване, то е изцяло за сметка на собственика.

Половината от стойността на санирането се покрива по оперативна програма "Регионално развитие", а останалата сума сдруженията на собственици могат да изтеглят нисколихвен кредит от специално учредения Фонд за жилищно обновяване към Корпоративна търговска банка.

Очаква се размерът на кредита да варира от 1000 лева до 5000 лева за жилище, като делът на собственика ще бъде фиксиран в зависимост от обновяването на всеки апартамент. Лихвата ще се определя от основния лихвен процент на БНБ плюс 6.5 процентни пункта. Погасяването на заема е разсрочено за десет години с 6-месечен гратисен период, поясни още директорът. От банката съобщиха, че този процент може да бъде намален и до 4.5% при наличие на доверителна сметка или ако периодичните доходи на собствениците са насочени в сметка на КТБ.

fallback
Още от България
fallback