fallback

Над 220 млн. евро струвал железният път Пловдив – Димитровград

Влаковете ще могат да се движат със 160 километра в час от днес.

01.07.2012 | 15:17

"Благодарение на съвместната ни работа с Европейската комисия над 220 млн. евро са инвестирани в железопътната инфраструктура между Пловдив – Димитровград", заяви днес министърът на транспорта Ивайло Московски по време на официалното откриване на железопътната отсечка. С парите са изградени десетки надлези и подлези, поставени са шумозаглушителни стени, а 12 гари са напълно ремонтирани, отчете министърът.

Влаковете вече ще могат да се движат със 160 километра в час, а на участъка ще бъдат извършени и тестовете на новите спални вагони, които Български държавни железници закупи от Турция.

На церемонията присъстваха еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хаан, президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и министрите Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Мирослав Найденов.

Обектът Пловдив – Димитровград е част от проекта за реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив – Свиленград – турска/гръцка граница“. Финансирането е по програма ИСПА и Оперативна програма "Транспорт". Общо 67 километра железен път е реконструиран и частично удвоен. До края на годината по план трябва да бъде завършена отсечката от Свиленград до турската граница.

fallback
Още от България
fallback