fallback

50 декара горят във Витоша

Два хеликоптера от Пловдив се включиха в потушаването на огнената стихия.

01.07.2012 | 15:08

(Обновена в 20.50)

Продължава гасенето на пожара, обхванал резервата "Бистришко бранище" във Витоша с хеликоптери докато е светло, обяви в ефира на Би Ти Ви вицепремиерът Цветан Цветанов. Той посочи, че усилията ще продължа докато е светло и ще продължат утре сутрин. Очаква се рано сутринта доброволци и пожарникари да продължат да гасят пламъците. През нощта ще има дежурни, които да следят разпространението на пожара.

В момента гори суха маса от паднали дървета, няма опасност за жителите на Бистрица, обяви Цветанов. Той заяви, че усилията са да се ограничи разпространението на огъня нагоре, защото отдолу той приближава морени, които ще го спрат.

Екипи от пожарникари пристигнаха на мястото на пожара в късния следобед, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", цитирани от агенция "Фокус". Констатирани са две огнища на пожара в местността "Бистришко бранище". Предполага се, че второто огнище се е образувало от прехвърляне на искри от основното огнище. Огънят се разпростира в района на хижа "Физкултурник".  На място са изпратени противопожарни екипи и АТВ, предвижването е трудно заради планинския терен, съобщиха от столичната пожарна. 

Пловдивски вертолети за гасене вече облитат района и досега 10 пъти са изсипали количества вода над горящите площи. Вертолетите се захранват с вода от Панчаревското езеро.

Горят между 40 и 50 декара, съобщи по-рано главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По разпореждане на премиера Бойко Борисов, министърът на земеделието Мирослав Найденов също е на мястото на пожара. От МВР съобщават, че сигналът е получен на телефон 112 около 14.00 часа.

fallback
Още от България
fallback