fallback

Държавата ще компенсира бедните за по-скъпия ток

Финансовият министър ще повии социалните помощи.

01.07.2012 | 14:11

Правителството ще компенсира социално слабите домакинства за увеличението на цената на тока, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Това ще стане чрез увеличение на социалните помощи, което ще влезе в сила още от 1 юли, заедно с актуализирането на цената на тока и природния газ.

Увеличението за крайните потребители на електроенергия е с 13%, а не с 10 на сто, както се очакваше.

Според Дянков компенсирани ще бъдат около 307 000 социално слаби домакинства, което ще струва на държавата около 11 млн. лева. Той обяви, че решението е взето вчера по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Финансовият министър обясни още, че е имало вариант повишението на цената на тока да не важи за по-бедните семейства, но той е отпаднал при обсъждането.

 „Оказа се, че много по-лесно и за тях е по-добре просто да се компенсира в социалните помощи, защото се дават всеки месец. Още от днес може това да влезе в сила с малка промяна на наредба, която подготвиха моите експерти вчера, и утре ще е факт, ще я подпиша. С цялата сума на увеличаването на цената на електричеството от първи юли те ще бъдат компенсирани още в юлските си социални плащания”, увери финансист номер едно. Той се похвали, че ведомството разполага с нужните за това 11 милиона.

Законът за зелената енергия, заради който поскъпва токът, е лобистки и много сладък, от който големи фирми и държави имат интерес, коментира вчера премиерът Борисов.

fallback
Още от България
fallback