fallback

Магистрала „Тракия” ще бъде напълно готова за лято 2013

На 15 юли участъкът до Ямбол ще бъде приключен и пуснат в експлоатация.

30.06.2012 | 13:50

Това лято магистрала „Тракия” ще стигне до „Петолъчката”, каза пред  Дарик радио Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на  Изпълнителна агенция „Пътна инфраструктура”. „Амбицията и обещанията на изпълнителя са до „Петолъчката” да се пусне в началото на август”, заяви той. Отсечката от „Петолъчката” до Карнобат пък ще бъде свързана в началото на следващата година. На 15 юли 2012 участъкът до Ямбол ще бъде приключен и пуснат в експлоатация, макар че към тази дата той няма да има разрешение за ползване, каза Лазаров.

Реално, за следващото лято ще имаме изцяло завършена магистрала, уточни Лазаров.

„Договорът изтича през февруари. Тъй като в последните дни на договора трябва да бъдат полагани последните слоеве асфалт, нашата техническа спецификация не позволява това, защото предполагаме, че тогава метеорологичните условия няма да са добри и със сигурност ще се наложи администрацията като възложител да се намеси и да спре договора. Има такава клауза в него, да спре изпълнението на строително-монтажните работи, и това реално ще отложи с няколко месеца пускането”, обясни още Лазаров и прогнозира, че отлаганията вероятно ще са до май месец.

До следващото лято, когато би трябвало да се проведат следващите редовни парламентарни избори в страната, трябва да са готови и ремонтите на два участъка от по 35 км на "Тракия", които са строени отдавна и сега се нуждаят от спешен ремонт, се разбра от думите на шефа на пътното ведомство. Това е и периодът, в който се очаква да приключи работата по трасето, което свързва магистралите "Тракия" и "Марица". Участъкът е дълъг 160 км. В пълния си вид магистралата от София до Бургас ще е дълга 345 км, което означава, че при вече разрешена скорост от 140 км в час би трябвало разстоянието да се взима за грубо 3 часа, посочи Лазар Лазаров.

fallback
Още от България
fallback