Сайтът на Търговския регистър отново блокира

В момента не могат да бъдат подавани онлайн заявления за промяна на фирмени обстоятелства, нито да се правят справки.

29.06.2012 | 14:12 Редактор:
Сайтът на Търговския регистър отново блокира
Сайтът на Търговския регистър отново блокира

Интернет страницата на Търговския регистър блокира, оплакаха се фирми и граждани. В момента не могат да бъдат подавани онлайн заявления за промяна на фирмени обстоятелства, нито да се правят справки. Електронните услуги на регистъра също не могат да бъдат отворени. На 30 юни изтича крайният срок за подаване на годишните финансови отчети, а глобата за неподаден отчет е от 2 до 3 000 лева, съгласно Закона за счетоводството.

Телефоните на Агенцията по вписванията, която стопанисва регистъра също са блокирани. Единственото съобщение на интернет страницата е, че от 25 до 29 юни гишетата на ведомството ще работят с удължено работно време.

Юристи се оплакаха, че страницата не работи вече няколко дни, а опашките пред гишетата са огромни. „През последните дни не е възможно дори през нощта да бъдат подавани документи“, обясни адвокат Радослав Иванов.

Счетоводители се жалват, че въпреки че подаване на онлайн документи се събира такса от 25 лева (на гише е 50 лева), сайтът блокира всяка година по това време.

От пресцентъра на Търговския регистър обясниха за Bulgaria On Air, че няма проблем със системата. „На всеки две секунди се вкарват годишни финансови отчети на фирми. Ако за нормален работен ден ние обработваме по около 1200 заявления дневно, то през последните дни са по 15 000. Чисто технически няма как да не се получи това забавяне. От 12 часа снощи до 13.40 днес са подадени 7415 заявления за публикуване на отчети“, поясни Илиана Жотева, пресаташе на Агенцията по вписванията. Тя припомни, че срокът за подаване на документите е от началото на април. Системата работи, но е натоварена, обясниха още от ведомството и допълниха, че специалисти работят почти денонощно за отстраняването на проблема.

Тази ситуация обаче се повтаря от години. Проблемът е, че покрай подаването на отчетите, много сделки са замразени, тъй като мениджъри и адвокати на фирми напразно се опитват да се сдобият с удостоверения за актуално състояние или просто да направят обикновена справка. Без въпросното актуално състояние е невъзможно да се кандидатства за корпоративен кредити или да бъде сключена легална сделка.