fallback

"Летище София" ще строи нов терминал

Инвестиционната програма на летището предвижда изграждане на две нови пътеки за ролиране.

29.06.2012 | 12:44

От началото на следващата година ръководството на "Летище София" ще започне проектирането на нов терминал, съобщи в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Веселин Пейков, изпълнителен директор на аерогарата. "Проектът много зависи от това как ще се развива летището и от бъдещата концесия". Все още не е решено дали ще бъде вдигнат трети или ще се строи нов на мястото на терминал 1.

Инвестиционната програма на летището предвижда изграждане на две нови пътеки за ролиране и нови бизнес перони. Разчетът показвал, че цялата инвестиция ще бъде в размер на около 30 млн. лева.

Част от стратегията за развитие включва още двойно увеличение на търговските площи, както и привличане на известни марки, които да отворят магазини на летището.

"Очаквам тази година да прескочим бариерата от 3.5 млн. пътници. От януари до края на май са превозени близо 1.4 млн. души. Този показател можеше да бъде по-добър, ако летището във Варна не беше затворено за ремонт“, каза още  Веселин Пейков. Пощенските и карго пратките също се увеличили с 5% на годишна база. „Надявам се и този показател да се увеличи, планирали сме 6%, обясни още изпълнителният директор.

По-късно днес на терминал 2 ще се проведе демонстрация с радиоуправляеми самолети в чест на 100-годишнината на българската авиация, 75-годишнината на летището и 65 години от първия граждански полет.

fallback
Още от България
fallback