Дъждът започна: Изграждат се диги в подлеза на Софийския университет

Всички екипи на Аварийно-спасителното звено в столицата са мобилизирани

26.06.2018 | 18:37 Редактор: Ивайло Николов
Дъждът започна: Изграждат се диги в подлеза на Софийския университет

В София, която беше наводнена от предишната буря, са мобилизирани всички екипи на Аварийно-спасителното звено, хората вече са предупредени да приберат всички недобре закрепени предмети от балконите и прозорците си.

Започна изграждането на защитни диги и почистване на канализацията в подлеза на Софийския университет. Това се прави, за да не се повтаря ситуацията от миналата седмица, при която метрото и подлеза бяха наводнени. Аварийните служби имат готовност да поставят още диги и чували с пясък при необходимост. Почистване и проверка на шахтите пък започна още миналата седмица.

Предупреждение за опасно време днес почти в цялата страна. Очакват се гръмотевични бури и дъждове в късните следобедни часове и вечерта. По-интензивни валежи ще паднат в крайните югоизточни райони, в Централна България и на места в Североизточна България, а по-продължителни - западната половина от страната. Най-много ще вали в Югоизточна България.

Най-сериозна се очаква да бъде обстановката в областите на Бургас, Ямбол и Хасково, където прогнозите са за валежи от 50 до 100 литра на квадратен метър. Има риск река Велека да прелее.

Местните власти са предупредени да следят състоянията на язовирите, критичните точки на коритата на реките, на канализационната а МВР разпространи листовки с указания към хората какво да предприемат преди, по време и след наводнение.