По плажовете масово се продава храна, въпреки забраната

Агенцията по храните ще иска промяна на изискванията за медицинските изследвания на персонала в заведенията.

25.06.2012 | 08:31
По плажовете масово се продава храна, въпреки забраната

По плажовете на морето масово се продава храна, въпреки че има влязла забрана, съобщи по националната телевизия изпълнителният директор на Агенцията по храните Йордан Войнов. От началото на летния сезон контролните органи са задържали от търговци по плажовете над 100 килограма храна.

В началото на юни парламентът прие промени в Закона за черноморското крайбрежие, в които е записано, че  на територията на самия плаж се забранява продажбата на всякакви храни и напитки, като глобите за нарушителите започват от 500 лева.

Войнов заяви още, че Агенцията ще направи всичко възможно, за да отпадне услугата "all inclusive" от хотелите с по-малко звезди - въпреки острата съпротива от страна на земеделския министър Мирослав Найденов. Изискването на инспекторите е хотелите да предлагат услугата, само ако осигурят места в столовата, равни на 60% от легловата си база.

Директорът на агенцията разкри, че ще настоява за промяна в нормативната уредба на здравното министерство, свързана с хората, работещи в общественото хранене. Досега те бяха длъжни да представят медицински изследвания, само преди постъпването на работа, но не и периодично. Това се оказло проблем, защото вече са засечени няколко случая на разпространение на стафилококова инфекция чрез кухненския персонал.