Превозвачите няма да блокират София! Разбрали са се с премиера…

Спорният законопроект засега отпада, докато не бъде коригиран

25.06.2018 | 13:04 Редактор: Иван Берберов
Превозвачите няма да блокират София! Разбрали са се с премиера…

Протест на автобусни превозвачи блокира столицата. Шофьорите се заканиха - ако исканията им не бъдат чути, дори ще горят автобуси. 

Причината за демонстрацията им е проектозакон на управляващата партия, който предвиждаше създаване на автомобилна камара. Целта ѝ щеше да бъде да издава лицензи и да определя кой и как може да играе на пазара. 

Според представители на бранша, истинската цел на проектозакона е била да изчисти по-малките фирми от пазара. Към исканията им се присъединиха и шофьори на тежкотоварни камиони. 

Всички 50 автобуси, които бяха в изключителна протестна готовност, си тръгнаха от площада около храм-паметника "Св. Александър Невски". Те имаха разрешение да са там до 13:30 ч., а междувременно планираха да блокират ключови столични улици. 

След среща в Министерския съвет се стигна до щастлива развръзка и радостни клаксони. Там представители на превозвачите се срещнаха с премиера Бойко Борисов. 

"Законопроектът, който вече беше представен в Народното събрание, не е добре написан. Затова трябва да бъде изтеглен и в спокойна обстановка да се обсъди какви промени трябва да бъдат направени", каза Борисов. 

Едното от нещата, които най-силно притесняват Борисов, е, че Министерството на транспорта ще има съвещателен характер, тоест то няма да дава или отнема лицензи. 

Министър-председателят каза, че основната цел на законопроекта е била да извади сивия сектор на светло. Борисов допълни още, че през годините ДАИ не се е справяла ефективно с оказването на контрол в бранша. 

Авторите на спорния законопроект направиха извънредна пресконференция. Те отказаха да коментират отмяната на проектозакона. Отбелязаха обаче, че той е в изключителна полза на всички превозвачи. 

Според авторите на закона трябва да бъде създадена една обща камара на превозвачите. Именно така всички ще могат да работят по-лесно.