Синята коалиция пита Европейската комисия за Закона за горите

Депутати от ГЕРБ, БСП и Атака искат референдум за спорния закон.

23.06.2012 | 17:23
Синята коалиция пита Европейската комисия за Закона за горите

Има ли държавна помощ след промените в Закона за горите? Това питане ще отнесат до Европейската комисия евродепутатите от Синята коалиция, съобщи народният представител от СДС Ваньо Шарков в Разград. Според действащото законодателство след промяна на предназначението на терените се плаща такса, а когато това се случи при терени с горски масиви, държавата е задължена срещу тази такса да възстанови горите в същия обем на друго място.

Помените в Закона за горите обаче премахват това изискване, което може да бъде изтълкувано като държавна помощ, коментира Шарков, цитиран от Дарик нюз. В случай, че Европейската комисия потвърди тази теза и нормативният документ бъде приет, България ще бъде санкционирана.

На свой ред лидерът на БСП определи Закона за горите като „безобразен” и изцяло в интерес на корпоративни интереси. По думите на Сергей Станишев законът е показателен за цялото управление на ГЕРБ, при което се дават обещания, които не се спазват. Станишев подчерта, че досега са приети над 60 такива лобистки закона.
Междувременно представители на ГЕРБ, БСП и Атака предложиха спорният закон за строежа на ски пистите да бъде гласуван на референдум.