Борисов пред депутатите: Ще искам затварянето на границите на ЕС за бежанци

Премиерът изненадващо отиде в парламента, за да отговори на БСП какви позиции ще защитава на срещата на върха в Брюксел

22.06.2018 | 13:35 Редактор: Велислав Филипов
Борисов пред депутатите: Ще искам затварянето на границите на ЕС за бежанци

Премиерът Бойко Борисов изненадващо отиде в парламента, за да отговори на БСП какви позиции ще защитава на срещата на върха на ЕС, която ще обсъжда политиката по бежанците.

"За първи път аз казах, че трябва да направим центрове за убежище и сигурност извън ЕС, в близост до конфликтите. Винаги съм защитавал незабавното спиране и затваряне на външните граници на ЕС", категоричен бе Борисов пред депутатите.

Той обясни, че ще защитава тезата си докрай и ще настоява да се приеме незабавно решение за затваряне на външните граници - да се допускат само лица, бягащи от война.

Всичко започна с декларация на БСП, прочетена от Корнелия Нинова, която се закани, че ако премиерът приеме да сключи споразумение пари срещу мигранти от други страни от ЕС, ще сезира всички евролидери и комисари от лявото политическо семейство.

Нинова упрекна премиера Бойко Борисов, който е сред осмината европейски лидери, привикани на извънредна сбирка в Брюксел в неделя за миграцията от шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че не е обявил позицията, с която отива на разговорите. Лидерът на БСП настоя, че България трябва да защити своите национални интереси и вместо пари за мигранти, да ги даде за връщането им там, откъдето са дошли.