Жители на Банско блокираха пътя за Гърция

Комитет от ски-курорта призова правителството да не се поддава на "натиска на екоактивисти".

17.06.2012 | 12:45
Жители на Банско блокираха пътя за Гърция
Жители на Банско блокираха пътя за Гърция

(Обновена в 15:10)

Над 500 привърженици на застрояването в планинските курорти блокираха международния път от София до Кулата (Е-79) за 20 минути, заради спрените спорни промени в Закона за горите. Инициативата бе организирана от комитета "Да спрем екологичния рекет", като бяха поканени жители на Банско и Разлог да се съберат в Симитли, на разклона за Банско. 

„Действията ни са предупредителни, но заявяваме, че ако в понеделник правителството се поддаде на натиска на екоактивисти и отново спре инвестиционните проекти в планинските общини, от наша страна ще последва поетапна блокада на E-79", категорични са от комитета.

По време на протеста депутатът от ГЕРБ и бивш кмет на Разлог, Любен Татарски коментира, че протестът е принципен, тъй като промените не засягат толкова този регион, а малките населени места, в които ще бъдат спрени инвестициите.

Всъщност отмяната на закона не е в правомощията на правителството, а единствено на депутатите, които го приеха. Вчера президентът Росен Плевнелиев му наложи вето и обяви, че го връща в парламента за преразглеждане.

Ски-зоната на Банско се управлява на практика от същия инвеститор, който планира изграждането на нови писти и съоръжения на Витоша - намерение, срещу което са насочени продължаващите от няколко дни протести на "Орлов мост" в столицата.