fallback

Бездомните кучета можело да изчезнат за 4 години

Годишно между 10 и 15 хиляди нови кучета се изхвърлят в София, изчислил британски експерт.

15.06.2012 | 10:17

Некоординирани, недостатъчни мерки, а не законодателни неуредици, са причината за проточването на проблема. Кучетата могат да изчезнат от улиците на страната за по-малко от 4 години усилена работа, твърдят от Animal Recue Sofia - организацията, която стопанисва приют и кастрационен център заедно със Столична община.

Кастрацията не е панацея – тя е част от комплекс от мерки, които трябва да бъдат взети, за да изчезнат кучетата от улицата: строг контрол над собствениците, регистрация на всички животни, сурови санкции за изоставяне на кучета, образователна и информационна програма, твърди Стела Райчева от организацията.

Между 10 и 15 хиляди нови кучета се изхвърлят в София от дворове и стопанства всяка година, изчислил британският експерт Робърт Смит, който представил данните си по време на среща с кмета Фандъкова през 2011. По проект на англичанина бездомните кучета в Северна Румъния намалели с 90%.

В България няма никакъв контрол върху основния източник на проблема – дворните кучета. Не може във всеки двор да има некастрирано куче, да се изхвърлят бебета по два пъти годишно, а стопаните да не понасят абсолютно никаква отговорност, коментират природозащитниците.

Проблемът с безпризорните животни всеки път става актуален, след поредния случай на нахапан. В рамките на два месеца в столицата бяха регистрирани два случая на жестоко нападнати възрастни хора. При първия случай, уважаван професор почина, а от два дни - друг столичанин на преклонна възраст лекува раните си в "Пирогов".

fallback
Още от България
fallback