fallback

България има нужда от нови ски писти, смята Борисов

Премиерът е наредил всеки полицай, който посегне на протестиращ - да бъде уволнен.

15.06.2012 | 08:22

Поправките в Закона за горите ще бъдат променени, ако някой от протестиращите докаже, че текстовете пречат за развитието на ски туризма, заяви по Нова телевизия премиерът Бойко Борисов. "Да не строим магистрали, да не строим писти, да не правим централи“, ами нали от някъде трябва да идват приходи за бюджета".

40% от територията на страната са гори, а 0.05% ски писти. За всяко отсечено дърво се садят по десет нови, коментира премиерът и отново даде за пример Австрия, която генерирала годишно по 10 млрд. евро приходи от туризъм.

Неговата препоръка към природозащитниците е да внесат предложенията си в парламента, така както направиха недоволните сдружения по отношение на шистовия газ. По думите на Борисов, депутатите на ГЕРБ, които са участвали в приемането на закона - дори настоявали да се срещнат и да им пояснят направените поправки. 

Единствената молба на Борисов към екоактивистите е да намерят друго място да изразяват несъгласието си, а не на Орлов мост. „Полицията е длъжна по закон, след като булевардът по някаква причина бъде затворен, да отиде и да го отвори“, поясни премиерът.

Премиерът съобщи още, че е разговарял с началника на СДВР Валентин Йорданов и е наредил, „полицай, който посегне на протестиращ, веднага да бъде уволнен“. 

Над 1500 природозащитници се събраха за втора поредна вечер на Орлов мост и скандираха, че "всеки ден ще е така до победата". Стотина от тях отново седнаха и блокираха "Цариградско шосе".

fallback
Още от България
fallback