Парламентът промени забраната за шистовия газ

Промененият текст е крачка към по-голяма енергийна независимост, коментира министърът на икономиката.

14.06.2012 | 15:11
Парламентът промени забраната за шистовия газ

Парламентът промени част от текстовете в забраната за добива и проучване на шистов газ. С днешното решение се разширява обхвата на приетия в началото на годината мораториум, като вече се забранява проучването с метода "техологично разбиване" не само във шистови скали, но и в пясъчници, варовици и въглищни пластове.

Депутатите промениха и текст, който регламентира степента на използваното налягане за нагнетяването на течните субстанции при сондажите за нефт и газ. В предишния вид забраната не позволяваше на нито една компания да прави проучвателни и производствени сондажи за конвенционален газ. "Промените са голяма крачка към по-голяма енергийна независимост на страната", поясни енергийният министър Делян Добрев. Решението дойде след няколко протеста на учени от БАН, които предупредиха, че формулировката блокира и работата на хранилището в Чирен.

През миналата седмица екоминистерството е одобрило ОВОС на находища с капацитет между 3 и 6 милиарда кубика газ. Благодарение на тази корекция може да започне, ако не до края на годината, то в началото на следващата година добив на конвенционален газ, каза още Добрев.

Не вдигаме пълния безсрочен мораториум за проучване и добив на шистов газ. Това е решение, което е взето от Народното събрание, и то категорично остава, каза от парламентарната трибуна председателят на временната комисия за шистовия газ Диан Червенкондев.