Палатковият лагер остава, от министерството не знаят колко са хората с увреждания!

Било невъзможно да се изготвят финансови отчети без данни за броя на нуждаещите се

15.06.2018 | 13:20 Редактор: Лазарина Колчагова
Палатковият лагер остава, от министерството не знаят колко са хората с увреждания!

Срещата между Бисер Петков и майките на деца с увреждания премина без резултат, поради невъзможност да се изготвят финансови отчети за разпределените средства.

След срещата социалното министерство трябваше да излезе с окончателно решение за Закона за личната помощ, както и да представи финансови разчети за необходимите средства за неговото прилагане. 

Такова решение обаче не беше взето заради липсата на данни в Министерството за броя на хората с увреждания в България.

Повече от два часа министър Бисер Петков и майките на деца с увреждания водиха преговори, в които се оказа, че няма яснота колко точно са хората с увреждания. Засега палатковият лагер пред Народното събрание остава.

"Не се чувстваме удовлетворени - няма конкретика. От социалното министерството нямат информация колко са хората", каза една от протестиращите. 

"Не е сериозно от министерството да няма данни", каза омбудсманът Мая Манолова. Тя допълни, че средствата, които се изразходват ежегодно са големи и трябва да се знае за кого се разпределят.

Протестиращите продължават да изразяват несъгласието си в София, Варна, Бургас и Русе.

"В парламента са свикнали на 2-3 дни шум и после всичко утихва, но този път няма да е така. Дори и другите да се откажат аз ще остана", закани се протестираща майка от Русе. 

В понеделник от 9:30 ч. в предстои още една среща на майките на деца с увреждания в социалното министерство.