fallback

Строежът на ски писти и лифтове ще става след търг

Екозащитниците с нов протест срещу приетите на второ четене промени в Закона за горите.

13.06.2012 | 12:23

Ски писти, лифтове и влекове ще бъдат изграждани, след провеждане на търг и без промяна в предназначението на земите – реши днес парламентът с приетите на второ четене изменения в Закона за горите.

Според управляващите поправките ще дадат възможност за развитие на ски спорта и по-лесното привличане на инвеститори. "Искаме отново да видим децата да карат ски на Витоша, която в момента е пустош и разграбена от фирми на предишни управляващи", заяви Красимир Велчев от ГЕРБ.   

Опозицията определи измененията като лобистки и в полза на няколко фирми. "С промените остава потенциалната опасност да бъдат избирани определени фирми", коментира съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров и попита дали новият текст е съгласуван с Европейската комисия.

Имаше запитване от Европейската комисия към Изпълнителна агенция по горите по жалба на природозащитни организации в България – това е нормална процедура, имало е и други запитвания”, отговори председателят на земеделската комисия ДесиславаТанева.

Държавата ще загуби между 70 и 250 млн. лева от това, че няма да се заплаща за смяна на предназначението, изчислили от ДПС.

Поправките в закона бяха остро оспорени от природозащитниците, тъй като предложението дойде от собственика на "Витоша ски". В тях се настояваше ски писти да може да се строят  без изваждането на терените от горския фонд - срещу отстъпено право на строеж. Тази вечер на "Орлов мост" екозащитниците готвят нов протест  под надслов: "Да отнемем подаръка на Бойко". 

"Заради един човек и една банка, заради финансирането на една предизборна кампания, против природата на България, против всички нас!", се казва във Facebook страница на природозащитниците. Основното им опасение, че промените ще позволят масово да се изсичат крайречни гори.

Поправката обслужва собствениците на кариери за инертни материали. Първите крайречни гори ще бъдат изсечени около бъдещите магистрали, прогнозира Тома Белев от Асоциацията на парковете в България и бивш директор на природен парк "Витоша".

fallback
Още от България
fallback