fallback

Законодателна грешка оставя без книжки шофьорите на тролеи?

Недоглеждане в Закона за движение по пътищата принуждава водачите да сменят категорията, предупреждават сдружения.

12.06.2012 | 16:20

Тролейбусните шофьори ще се наложи спешно да сменят категория Ттб на D или в най лошия случай - да загубят правоспособност, ако не бъдат направени спешни корекции в приетите на първо четене през май промени в Закона за движение по пътищата  - предупредиха днес транспортни сдружения.

До този момент изискването за обучение на водачи на тролейбус беше наличието на категория В. Според готвените промени тролейбусните шофьори трябва да имат категория D. За я да придобият, първо да преминат успешно през обучение за категория С, което да бъде последвано от две години стаж. По този начин се налага водачите не само да преминат два курса - за категория С и D, но между двете категории да изпълнят и условието за две години стаж, поясняват от  Съюза на транспортните синдикати в България и Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България.

Двете организации са внесли предложенията,  а от парламентарната Kомисия по транспорт са поели ангажимента преди второто четене на промените в закона да отстранят допуснатите грешки.

fallback
Още от България
fallback