Работодателите са оптимисти за пазара на труда

Липсата на свободни кандидати с подходящи технически компетенции и умения продължава да бъде предизвикателство, коментират Manpower.

12.06.2012 | 14:14
Работодателите са оптимисти за пазара на труда

Българските работодатели очакват стабилен темп на наемане през третото тримесечие, като най-силни планове за назначаване на персонал има в хотелиерския бизнес и в региона на Пловдив.

От общо 751 работодатели, които са взели участие в проучването, близо една пета посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода юли-септември, пише в анализ на Manpower.

"Важно е да се отбележи, че в много случаи позициите ще останат отворени, докато не се намери подходящия служител. Липсата на свободни кандидати с подходящи технически компетенции и умения продължава да бъде предизвикателство и много от свободните позиции, които работодателите имат нужда да запълнят, са онези, изискващи специализиран набор от умения, които са в недостиг на местния пазар", коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Най-оптимистични очаквания за наемане за третото тримесечие са отчетени от работодателите от областите Пловдив и Русе.

„Възможностите за търсещите работа са се подобрили значително в региона на Русе. Правят се инвестиции за разширяване на завода за автомобилни части, което ще доведе до наемането на нови служители. Освен това, германски и руски фирми проучват възможността за навлизане в свободната зона, а правителството обсъжда идея за преместването на администрации в Manpowerграда“ допълва Надя Василева.