fallback

Ски-зоната в Пирин - незаконна, а МС е бил наясно!

Проверка на Главна прокуратура сочи, че Българската федерация по ски е получила 40 млн. лева субсидия от държавния бюджет

12.06.2018 | 21:31 Автор: Лазарина Колчагова

Близо две трети от територията, която концесионерът на ски зона Пирин е ползвал в продължение на 17 години, е неправомерно заета от него и Министерски съвет е бил наясно с това. 

Това показва проверка на Главна прокуратура. Държавното обвинение разследва също защо Българската федерация по ски е получила 40 млн. лева субсидия от държавния бюджет.

Главният прокурор предлага правителството спешно да актуализира договора с "Юлен" за ски зона Банско така, че да съответства на сегашното законодателство. 

Също така да се осъвремени концесионната такса и да се намали територията, на която работи концесионерът до тази, за която е подписал. 

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че още през 2010 г. е било възложено и извършено геодезическо изследване и е установено от експертна група, че концесионерът "Юлен", който използва част от Националния парк "Пирин" експлоатира площ от в размер на 164,78 хектара, а договорът за концесия, който е в сила от 1991 г. е за предоставяне на  право на ползване само на 99,55 хектара.

Повече от осем години Министерският съвет е бил наясно със съществуващото несъответствие между реално ползваната от концесионера площ и тази, която му е предоставена. Въпреки това не са взети мерки. 

Това, което може да направи държавното обвинение, заради нарушението, е само да препоръча на изпълнителната власт да се съобрази със законите, обясни Арнаудова. 

Тя добави, че не всяко незаконно действие е престъпление. Прокуратурата проверява данни за длъжностни престъпления и безстопанственост в Министерството на младежта и спорта, свързани с Българската федерация по ски. 

Между 2004-та и 2018-та година тя е получила държавна субсидия от 40 млн. лева, която няма как да бъде аргументирана, смятат от обвинението.

Вижте повече във видеото!

fallback
Още от България
fallback