Сакскобургготски окончателно загуби „Кричим“

Делата за дворците "Врана", "Ситняково" и "Бистрица" пред Софийския градски съд все още са в застой.

08.06.2012 | 17:24
Сакскобургготски окончателно загуби „Кричим“

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок загубиха делото за двореца "Кричим" пред Апелативен съд Пловдив. Магистратите потвърдиха решението на Окръжния съд, с което бе отхвърлен искът на царя и сестра му срещу държавата за възстановяване собствеността им върху бившия дворец и ниви от 371.5 декара.

Това е първото приключило с решение дело за "царските" имоти, което, според запознати, ще даде насока за развитие на останалите казуси.  Решението не подлежи на обжалване.

Делата за дворците "Врана", "Ситняково" и "Бистрица" пред Софийския градски съд все още са в застой. Дело се води и за "царските гори" в Рила. Върховният съд допусна за разглеждане делото за двореца "Кричим" по изключение. ВКС се зае да изясни неяснотите в българското законодателство по казуса с т.нар. "царска реституция".

Съдебната битка продължава вече две години, след като на 9 юли 2010 първата инстанция - Окръжният съд в Пловдив, отхвърли исковете на царските наследници.

През март 2011 втората инстанция - Апелативният съд в града под тепетата потвърди решението на окръжните магистрати, а адвокатът на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза- Ели Христова заяви, че делото ще отиде в Страсбург.

Апелативните съдии постановиха, че решението на Конституционния съд от 1998, с което е обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (1947), няма реституционно действие. Заради това не може да  възстанови пряко права на собственост на ищците върху цитирания имот.

В решението на върховните съдии се посочва, че предявеният иск е неоснователен, а при разглеждането на делото и постановяването на съдебния акт от апелативните магистрати в Пловдив не са допуснати процесуални нарушения.