fallback

Братя Галеви с обвинение за пране на 35 млн. лева

От специализираната прокуратура съобщават, че се издирват и други лица, участвали в престъпната организация.

08.06.2012 | 14:48

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу Пламен Галев и Ангел Христов като ръководители на организирана престъпна група, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Групата е създадена с цел превод на суми извън страната по банков път чрез използване на документи с невярно съдържание и пране на пари в особено големи размери, твърдят от прокуратурата. Като членове на групата до момента са привлечени Методи Любомиров Ковачев и Христинка Георгиева Ангелова, установяват се и други лица, участвали в престъпната структура.

Разследването и проследяването на паричните потоци се провеждат от Специализираната прокуратура, МВР, ДАНС. Институциите работят в  тясно сътрудничество с Федералното бюро за разследване на САЩ.

Организираната и ръководена от братя Галеви група е действала от януари 2003 до края на 2010 на територията на България. Паричните преводи и изпирането на сумите е извършвано от София и Дупница.

От януари 2003 до март 2004 братя Галеви и Христина Ангелова са склонили Методи Ковачев да преведе 576 779 лева от сметките на транспортната фирма "Катон – Транс" ЕООД в българска банка по сметки на различни бенефициенти в различни чуждестранни банки.

Преводите са направени с подправени договори за покупка и внос на стоки в страната. Фирмата в момента не съществува, но според правните регистри последният й собственик е бил Любен Любенов.

Прането на 35-те милиона лева, според държавното обвинение е извършено от април 2004 до края на 2010 в София, Дупница и в чужбина. Подбудител на помагач на Галев и Христов е отново Христинка Ангелова, а физически извършител на престъплението - Методи Ковачев, съобщават от прокуратурата. Той е извършил множество преводи от български банки към банки в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и Китай, като е знаел или предполагал, че въпросните 35.5 млн. лева са придобити чрез престъпление, уточняват от следствието.

Обвиненията срещу Пламен Галев и Ангел Христов са повдигнати задочно, тъй като до момента са в неизвестност. С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на Методи Ковачев е наложена мярка за неотклонение "Подписка", а на Христинка Ангелова – "Парична гаранция" от 5000 лева.

fallback
Още от България
fallback