Полицията задържа микробус със 103 ракети

"Ракетите са наши", потвърди шефът на ВМЗ-Сопот.

08.06.2012 | 09:08
Полицията задържа микробус със 103 ракети

(Обновена в 16:55)

Полицията в Сливен задържа 103 ракети "въздух-земя" при проверка на микробус с двама цивилни, съобщи заместник-окръжният военен прокурор полковник Христо Тинев.  В превозното средство е открит още фалшив протокол за оръжията.

Този тип ракети се използват за нападение по жива сила и бронирана техника от бойни вертолети и самолети, коментираха разследващи.

Няма данни кражбата да е дело на международни организации или да е свързана с тероризъм, каза главният секретар на МВР Калин Георгиев. "Става въпрос за чисто криминално деяние и тепърва предстои да се установява дали зад него стои организирана престъпна група". Снарядите са откраднати от авиобазата в Безмер и са превозвани в микробус, собственост на ВМЗ - Сопот. Задържаните са разпитани и освободени, поясни Георгиев.

"Ракетите и бусът, който е отишъл да ги вземе са наши", потвърди изпълнителният директор на ВМЗ Иван Стоенчев. "Много се преекспонират нещата, имаме документи за превоза, но може да е станало някакво разминаване. Аз не съм органът, който разследва случая ".

Срещу двама души от авиобазата са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване, държане и съхранение на боеприпаси в големи количества без разрешение. Започнала е цялостна проверка на складовата наличност.