Драстичен спад на цената на свинското месо през последните месеци, показват данните на Центъра за изследвания в селското стопанство. Спрямо същия период на миналата година намалението е с 20 на сто.
През март и април килограм кланично тегло се е продавал по 2,86 лв., а през май и началото на юни има слабо покачване до 2,90-3,30 лв.
Въпреки спада в цените на едро, по магазините килограм бут се предлага по 7-8 лева, а плешката – 6-7 лева за кг, пише Dnes.bg.
Според експертите от центъра цените на дребно ще запазят стабилно равнище в рамките на 7,70 -7,90 лв./кг. Няма предпоставки за драстичния спад на свинското, защото европейските пазари, и най-вече испанският, който има по-силно отражение върху вътрешните цени, поддържат ценови нива от 1,15 евро/кг живо тегло, коментират от Центъра за изследвания в селското стопанство.
През миналата година у нас производството на свинско възлиза на 71,3 хил. т., а прогнозите сочат през 2018 г. то да продължи да се покачва до 73 хил. тона.
В същото време цените на едро на говеждото и телешкото месо вървят нагоре и достигат 4,70-4,90 лв. за килограм кланично тегло. Основните причини са по-слабото предлагане в Европа и ръстът на цените там. Пониженото количество на вноса през периода януари-февруари 2018 г. с около 2% на годишна база също поддържа поскъпването у нас, обясняват експертите.
Цените на пилешкото месо остават над нивото на 2017 г., като подобна е и тенденцията в рамките на ЕС. По борсите у нас замразеното пиле се продава по 4,08 лв. за кг, като за седмица цената му се е покачила с 2,5%.
Заради по-големия брой на заложените яйца в люпилните и реализираните еднодневни пилета през първите три месеца на 2018 г., може да се очаква увеличение в производството на месо от бройлери, коментират експертите.
Снимка: Pixabay