fallback

До 5000 лв. глоба за неподадена декларация от държавен служител

Чиновниците вече ще отчитат и парите в брой, с които разполагат

08.06.2018 | 13:23 Автор: Ивайло Николов

Днес изтича крайният срок, в който висшите публични лица и всички държавни служители трябва да подадат имотните си декларации.

От Професионалното обединение на държавните служители сигнализираха, че в администрациите цари хаос и много от чиновниците не са наясно какво трябва да декларират и къде трябва да изпратят документите. 

Новото тази година е, че хората, които работят в държавната администрация, ще трябва да декларират не само недвижими имоти и кредити, но също пари в брой, пари в банки, всички заеми, пенсионен фонд. В декларацията се попълва и информация за притежаваното от лицата, с които държавните служители живеят, дори и без брак.

Чиновниците, които не са подали декларацията си до края на днешния ден, ще бъдат санкционирани с глоба от 3000 лв. до 5000 лв.

При подаване на информация с неверни данни пък следва наказателно съдебно производство и множество проверки.

2500 висши държавни служители трябва да подават декларация в Комисията за разкриване на конфликт на интереси, което е новият антикорупционен орган.

Останалите 130 хиляди чиновници трябва да подадат своите декларации в дирекциите "Човешки ресурси" на отделите "Личен състав". Подаденото след това ще бъде проверявано от инспекторати.

fallback
Още от България
fallback