5 фирми ще строят естакадата на Лъвов мост

Над 2 километра велоалея ще свързва "Надежда" с Лъвов мост.

07.06.2012 | 14:33
5 фирми ще строят естакадата на Лъвов мост
5 фирми ще строят естакадата на Лъвов мост

(Обновена в 15:53)

Изграждането на четвъртата естакада - между булевардите "Сливница" и "Мария Луиза" ще започне догодина. Столична община днес е избрала обединението "Лъвов мост" за изпълнител на проекта. В него участват "Главболгарстрой", "ГБС - Инфраструктурно строителство", "Стройинжект", "Старт инженеринг" и "Пътпроект 2000". За строителството са подали документи седем кандидати. Подадената оферта е за 22.2 млн. лева.

Идейният проект предвижда кръгово кръстовище около Лъвов мост. Пътното движение ще се извършва по него, а на второто ниво ще се движат само трамваи. Под сегашното ниво на булевард "Сливница" ще има два транспортни тунела - северен и южен, през които ще минава директния транспортен поток по булеварда, а от локални платна ще правят връзките с булевард "Мария Луиза", поясниха от Столична община.

В момента кръстовища на две нива се строят още в ж.к „Младост“, при телевизионната кула и на кръстовището между булевард „Иван Ев. Гешов“ и улица „Св. Георги Софийски“.

Над 2 километра велоалея ще бъде изградена от ж.к "Надежда" до "Лъвов мост". В участъка приключват строителните работи на метрото, съобщи шефът на метрополитена Стоян Братоев. До три месеца ще бъде преасфалтиран булевард "Мария Луиза" и ще се подменят тротоарите. По време на ремонтите няма да се спира движението.

"Софийска вода" и ЧЕЗ ще получават от Столична община предварителна информация за предстоящите ремонти, за да може да се извършва наведнъж строителството, съобщи Братоев.

През септември официално ще влезе в експлоатация вторият лъч на метрото от "Надежда до "Лозенец".