fallback

Чиновничка ходила на о. Бали на разноски на „Берета Трейдинг”

Служителката на военното министерство е участвала при изготвянето на поръчката и сключването на договора с фирмата.

06.06.2012 | 17:51

Служителка на Министерството на отбраната, която отговаря за контрола по изпълнението на договора за утилизация на боеприпаси с „Берета Трейдинг”, си е почивала на остров Бали на разноски на фирмата, обяви в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов.

Вчера в складовете на дружеството край "Петолъчката" избухнаха серия от взривове.

Случаят е даден на Комисията за конфликт на интереси, тъй като жената е използвала служебното си положение, за да придобие лична облага, допълни министърът.  "Тя скоро ще си получи заслуженото. Това е било конфликт на интереси в началото на 2009", уточни той.

"В нарушение на законите Х. Ш. е била повлияна в поведението си като държавен експерт, тъй като е приела облага от фирмата, обясни пред БНР Филип Златанов, председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

Според него жената, която е приела ваучер за туристическо пътуване до екзотична дестинация, е участвала при изготвянето на поръчката, сключването на договора и после при контрола. Нарушението е било установено по сигнал, който бил доказан лесно. „Много бързо събрахме документите, включително и платежните нареждания за платените суми на името на „Берета Трейдинг”, каза Златанов.

Служителката е била повикана в комисията за изслушване. Решението на комисията се обжалва пред Административния съд в София, но когато то бъде потвърдено, служителката ще бъде уволнена, поясни още Златанов.

Той прогнозира, че обжалванията ще продължат между 9 месеца и 1 година. „С постъпката на този експерт се компрометира цяло едно ведомство, компрометират се обществените поръчки, които се сключват с такива фирми, още повече тяхната стойност е голяма”, допълни той.

fallback
Още от България
fallback