Чиновничка ходила на о. Бали на разноски на „Берета Трейдинг”

Служителката на военното министерство е участвала при изготвянето на поръчката и сключването на договора с фирмата.

06.06.2012 | 17:51
Чиновничка ходила на о. Бали на разноски на „Берета Трейдинг”
Чиновничка ходила на о. Бали на разноски на „Берета Трейдинг”

Служителка на Министерството на отбраната, която отговаря за контрола по изпълнението на договора за утилизация на боеприпаси с „Берета Трейдинг”, си е почивала на остров Бали на разноски на фирмата, обяви в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов.

Вчера в складовете на дружеството край "Петолъчката" избухнаха серия от взривове.

Случаят е даден на Комисията за конфликт на интереси, тъй като жената е използвала служебното си положение, за да придобие лична облага, допълни министърът.  "Тя скоро ще си получи заслуженото. Това е било конфликт на интереси в началото на 2009", уточни той.

"В нарушение на законите Х. Ш. е била повлияна в поведението си като държавен експерт, тъй като е приела облага от фирмата, обясни пред БНР Филип Златанов, председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

Според него жената, която е приела ваучер за туристическо пътуване до екзотична дестинация, е участвала при изготвянето на поръчката, сключването на договора и после при контрола.
Нарушението е било установено по сигнал, който бил доказан лесно.
„Много бързо събрахме документите, включително и платежните нареждания за платените суми на името на „Берета Трейдинг”, каза Златанов.

Служителката е била повикана в комисията за изслушване. Решението на комисията се обжалва пред Административния съд в София, но когато то бъде потвърдено, служителката ще бъде уволнена, поясни още Златанов.

Той прогнозира, че обжалванията ще продължат между 9 месеца и 1 година. „С постъпката на този експерт се компрометира цяло едно ведомство, компрометират се обществените поръчки, които се сключват с такива фирми, още повече тяхната стойност е голяма”, допълни той.