За 3 месеца МВР похарчи половината от бюджета за подслушване

От прокуратурата и съда отчитат, че използването на специални разузнавателни средства рязко намалява.

06.06.2012 | 16:16
За 3 месеца МВР похарчи половината от бюджета за подслушване
За 3 месеца МВР похарчи половината от бюджета за подслушване

Министерство на вътрешните работи е похарчило до края на март почти половината от средствата, предвидени за подслушване, следене и други оперативни действия през  2012 година. Това става ясно от отчетния доклад за разходите на силовото ведомство за първото тримесечие от годината.

В бюджета на ведомството за тази година бяха предвидени общо 19.6 млн. лева по програма "Оперативно-техническо осигуряване" на министерството. Преди окончателното приемане на разчетите обаче, сумата беше завишена с почти 100 000 лева. До края на март МВР е похарчило над 8 млн. лева.

В същото време от прокуратурата и съда отчетоха преди месец, че използването на специални разузнавателни средства рязко намалява.

Статистиката на най-натоварения с контрола на СРС-та съд у нас – Софийския градски, например, показва, че използването им е било разрешено в 6008 случая през 2011, което е с около 200 по-малко от предходните 12 месеца, припомня „Медиапул“. От всички тях при едва 800 е имало открити веществени доказателства. От Софийската градска прокуратура пък обявиха, че през 2011 са използвани с 2059 по-малко СРС-та отколкото през 2010 година.