fallback

Енергийната комисия даде "зелена светлина" за рестарта на АЕЦ "Белене"

Ако текстовете минат в пленарната зала, правителството ще има срок до 31 декември да търси инвеститор

06.06.2018 | 18:22 Автор: Василена Василева

След като парламентарната комисия по енергетика разгледа рестарта на проекта АЕЦ "Белене", реши, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова трябва да възобнови действията по търсенето на инвеститор, но без да се дават държавни гаранции за изграждането на проекта. 

До 31 октомври министърът трябва да предприеме действия за подготовката на самата процедура за избор на стратегически инвеститор, както и да предложи варианти за строителство на централата пред Народното събрание, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева.

Парламентът препоръча на Министерския съвет да отмени решението си от 2012 година, с което беше спрян проектът "Белене". Комисията обаче отхвърли предложението на БСП, с което те поискаха НС да отмени своето решение от 2012 година, с което спря изграждането на атомната електроцентрала.

Тези проекторешения утре ще бъдат разгледани и в пленарната зала на НС. След като бъдат гласувани ще се даде зелена светлина за строителството на АЕЦ "Белене", ако се намери стратегически инвеститор.

Днес пред Народното събрание се проведе протест на противници на рестарта на втората атомна електроцентрала. Според организаторите на проявата, реализирането на проекта "Белене" с междудържавен заем от Русия е в пълно противоречие с направените досега заявления, че държавата няма да дава допълнителни пари за "Белене". Очаква се утре те отново да излязат, за да изразаят недоволството си.

 

 

fallback
Още от България
fallback