България и Румъния отново на челна позиция по корупция

Страната ни е на едно от челните места и по компрометирани обществени поръчки, сочи доклад на Transparency International.

06.06.2012 | 12:51
България и Румъния отново на челна позиция по корупция
България и Румъния отново на челна позиция по корупция

България има сериозни проблеми в борбата с корупцията, като заедно с Румъния са двете държави от новите членки на Европейския съюз, които продължават да предизвикват най-много притеснения. Това пише в доклад на организацията Transparency International, който изследва причините за корупцията в 25 страни в Европа. Водещи по този показател са старите страни-членки са тези с проблемни финанси, в това число Гърцоия, Италия, Португалия и Испания.

За пример се посочва Висшият съдебен съвет в България, който е отговорен за кадруването в съдебната система и според законите се радва на голяма автономност. „На практика ВСС беше замесен в серия скандали за наличието на външни влияния, които се отразяват на решенията му. За да се премахнат тези проблеми, не са достатъчни само институционални реформи“, се казва в документа.

Според доклада, озаглавен "Пари, политика и власт: Корупционните рискове в Европа" само в България и Румъния избирателните процеси не са достатъчно прозрачни. В повечето изследвани държави този проблем е решен, а институциите се справят добре в администрирането на свободни и честни избори.

България е и сред държавите, където липсва независим орган, който да следи за спазването на правото за достъп до информация.

Не е изненадващо, че страната ни е на едно от челните места и по компрометирани обществени поръчки. Само преди седмица отчет на Агенцията за държавна финансова инспекция показа, че при над 60% от обществените поръчки в България са открити сериозни нарушения. Проблеми с търговете имат и Чехия, Италия, Румъния и Словакия.

Според  Transparency близките отношения между бизнеса и правителствата позволяват на корупцията да подкопае икономическата стабилност в Европа. Политическите партии, бизнесът и публичната администрация се представят най-зле в борбата с корупцията и злоупотребите, докато държавните одиторски агенции и омбудсманите – най-добре, смятат експертите.

Дания, Норвегия и Швеция са най-защитените от корупция, заради стабилната регулация, одиторски агенции и съдебни системи, пише още в документа.