fallback

7 нови станции ще следят за земетресения

България ще остане без сеизмолози, опасява се учен.

01.06.2012 | 16:14

Седем нови сеизмични станции ще бъдат поставени до края на лятото, съобщи днес във Варна Петя Трифонова от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Техниката, на стойност, 1.5 милиона евро, е по линия на българо-румънски проект. Станции ще бъдат разположени в Каварна и Шабла. В момента в страната има 14 сеизмологични станции, 2 локални мрежи - до Козлодуй и в Провадия. За сравнение сеизмологичните станции в Румъния са 200, а в Македония - 5.

"България ще получава информация при земетресение във Вранча 20 секунди преди вълната да достигне до наша територия. Това време е достатъчно при нужда да се изключват някои от потенциално опасните системи в различни обекти“, каза Трифонова.Страната ни разработва и друг проект, съвместно с Молдова, Румъния и Турция, за изграждане на електронна система за сеизмична безопасност. Основни потребители ще са Гражданска защита и общините от четирите черноморски държави. При евентуално земетресение в някоя от страните, останалите автоматично ще получават информация за силата, щетите и евентуалните жертви. По проекта на стойност 700 000 евро, ще бъде изграден и сайт. Реализацията ще отнеме 2 години.

България ще остане без сеизмолози, коментира пред вестник "Черно море" проф. Димчо Солаков, който също е от Института към БАН. Причината е, че младите сеизмолози започват със заплата под 300 лева, а доцентите взимат около 700.

Предстои в сила да влезе нова карта за изискванията към строителството в страната,  казаха още от института.

fallback
Още от България
fallback